Referenties

De afgelopen jaren heb ik veel mensen mogen helpen om lichtvoetiger te leven. Een aantal reacties:

Tijdens mijn wandelcoaching heb ik Karolien leren kennen als een ervaren coach. Op een prettige, rustige en duidelijke manier geeft zij inzicht waardoor je jezelf beter leert kennen. Daarnaast geeft zij handvatten en tips. Niets ingewikkelds, maar duidelijke en praktische tips welke je in het dagelijks leven en op elk moment van de dag kan toepassen.

 

De combinatie wandelen in de natuur en coaching is een mooie en prettige combinatie. Tijdens de gesprekken kan je al zoveel leren van de natuur om je heen. Waar je de groei in de natuur kan waarnemen zo kan je ook groei in je eigen situatie zien. Dus mocht je nog twijfelen om een afspraak met Karolien te maken. Zeker doen!

– Geertje

‘Wandelen en tegelijkertijd praten met Karolien is een prachtcombinatie. Natuur om je heen, telkens ergens anders, dus niet saai in een kamertje. Met rust, af en toe tijdens het praten stilstaan, een oefening doen, en bewust zijn.

 

Karolien heeft kennis en daarnaast verdiept ze zich in je vraagstuk en problematiek. Dat doet ze vooraf door je mogelijke vragen voor te bereiden en tijdens de sessie. Ze luistert bovendien en dat is niet iedereen gegeven!

 

Ik kan alleen maar aanraden om eens een wandeling met haar in te plannen! En je in te schrijven voor haar nieuwsbrief.’

Esther

‘De gesprekken met Karolien zijn erg fijn en helpend geweest. Wat ik heel erg fijn vond, was dat Karolien de hulpverlening aanpaste op wat ik nodig had en wat bij mij paste.

 

Hierdoor voelde ik me gehoord, serieus genomen en was het ook helpend. De dingen die we besproken hebben en de tips die ik meegekregen heb, pas ik vaak toe.

 

Dat zal ik in de toekomst zeker nog vaker doen! Karolien, bedankt voor alle hulp en de fijne manier waarop je met mij omging. Ik ben al een stuk lichtvoetiger gaan leven! 🙂

 

Een aanrader om met Karolien het bos in te gaan!’

– Lisanne

‘Toen ik me aanmeldde bij Lichtvoetig Leven was ik wanhopig. Hoe moest ik uit de burn-out komen? Er was van alles gebeurd in mijn persoonlijk leven en ook op het werk. Ik was uitgeput en zag door de bomen het bos niet meer. Ik had een gids nodig.

Op internet heb ik toen gezocht naar een psycholoog die buiten werkt, zo vond ik Karolien, want zij werkt wandelend in de natuur. Dat is wat ik wilde.

 

Er is inmiddels veel veranderd, we zijn nu een jaar verder en het gaat goed met mij. Ik ben sterker terug gekomen en weet weer wie ik ben. Ik ben de oude en toch is het anders, ik ben ook nieuw. Nu droom ik weer van de toekomst.

 

Het heeft mij geholpen dat Karolien zorgvuldig en voorzichtig adviseerde zonder mij te pushen. De gesprekken gaven mij inzicht en uitzicht. Ik voelde me gezien. Dat we buiten liepen heeft mij ook goed gedaan. Binnen tussen 4 muren is geen ruimte; het buiten zijn in de natuur geeft wel ruimte.’

– Vera

‘Het mooie van Karolien als mens en als psycholoog is dat ze niets gek of raar vindt en vaak zeer creatieve handreikingen geeft om met moeilijke dingen om te gaan. Ook vind ik het prettig dat Karolien nooit bang is om haar eigen kwetsbaarheid te tonen en ze zich niet opstelt als de deskundige die het je allemaal wel even zal voorkauwen. Ze laat je bewust zelf veel ontdekken.

 

Dat gesprekken met haar samengaan met lopen in de natuur, is helemaal voor mij heel fijn. Want als je wandelt met Karolien, mogen er gewoon stiltes vallen zonder dat dat ongemakkelijk aanvoelt en kun je af en toe even heerlijk genieten van wat je om je heen ziet. Een mooie boom, een fladderende vogel, een prachtige wolk. Vaak kom je door wat je in de natuur ziet, ook weer tot goede gesprekken.’

– Diana

‘Het buiten zijn tijdens de wandelgesprekken gaf mij ruimte, er kwam rust. Er was ruimte voor mijn verhaal, ik mocht er zijn. Daardoor kreeg ik lucht en dat heeft mij goed gedaan.’

– Corine

‘Aan ons contact bewaar ik goede herinneringen. Ik wilde meer invulling aan mijn leven geven, maar wist niet hoe. Ik vond het moeilijk om te ontdekken waar ik plezier in had. En om dit dan ook nog te mogen van mezelf!

 

Je wees me eens op een bloem zei: die bloem hoeft niets anders te doen dan datgene waarvoor het gemaakt is, namelijk bloeien. Dat was een beeld wat bleef hangen. Temeer omdat ik op de fiets naar wandellocatie was gekomen en onderweg had genoten van een bloemenweelde langs het pad. Ingezaaid door een boer, speciaal voor bijen en vlinders. Op de terugweg dacht ik: het is een keten, omdat de boer dit gezaaid heeft, en de bloemen zijn gaan bloeien, kunnen nu ook bijen en vlinders gaan doen waarvoor ze gemaakt zijn.

 

Dus als ik ga doen wat ik leuk vind, dan heeft dat misschien wel effect op anderen. Ik ben intussen allerlei afwisselende en creatieve dingen gaan uitproberen en ik heb ontdekt dat ik wat heb met kleine groepen!

 

Het was prettig om te praten tijdens het wandelen. Dit is ontspannend.’

– Dieneke

‘Voor het verwerken van een druk jaar heb ik een wandelgesprek gehad met Karolien. We zijn een wandeling gaan maken in het bos bij Hoekelum. Waar ik begon met een paar vragen, begon een goed gesprek over waar ik nou eigenlijk mee zat. Karolien stelde vragen, luisterde naar me, deelde wat van haar inzichten of wees me op iets waar we langsliepen.

 

Voorbeelden uit de natuur waren erg sprekend. Soms was het ook gewoon even stil, en liepen we rustig verder. Die momenten gaven mij de tijd om zelf na te denken en te reflecteren op het onderwerp. Karolien was een fijne gespreks- en wandelpartner.

 

Ik vond de combinatie van praten, wandelen en natuur heel erg fijn. Het gesprek gaf mij weer een hoop input om zelf mee verder te gaan, dus ik ben blij dat ik dit gesprek heb gehad!’

Marloes

‘Afgelopen halfjaar heb ik gesprekken gehad met Karolien. Het waren erg fijne en behulpzame gesprekken. Ik voelde me vrij om te vertellen wat ik wilde en voelde me niet veroordeeld als ik iets vertelde waar ik zelf helemaal niet blij mee of trots op was. Dat vond ik zo positief!

 

De praktische oefeningen die ik gedaan heb tijdens het wandelen, waren voor mij erg belangrijk en hielpen goed. Ik zou mensen zeker aanraden om bij deze pure en vriendelijke vrouw een coachingstraject aan te gaan!’

Marieke

‘In de gesprekken vond ik het erg fijn, dat ik de vrijheid en de rust ontving, om de dingen te delen die ik kwijt wilde en waar ik tegenaan liep. Jij vond de structuur in al mijn wisselende gedachten, en benoemde dit ook. Je straalt rust uit en dat is erg prettig! Je dacht met me mee en gaf concrete tips waar ik wat mee kon! De wandelingen vond ik erg prettig, omdat je, al lopende, in stilte kon nadenken. Dat voelde ook niet gek of ongemakkelijk op deze manier.’

Tineke

‘De tijd, dat ik met Karolien de wandelingen heb gemaakt, heb ik ervaren als momenten van tot rust komen. Afgelopen jaren heb ik de nodige therapeutische gesprekken gehad in heel wat verschillende kantoortjes, maar dit is anders.

 

Doordat je in beweging bent en kan genieten van de natuur om je heen, leer je om zaken eenvoudiger achter je te laten en over zaken te praten waar je mee zit of worstelt. Op de één of andere manier hadden wij altijd mooi weer :-).

 

Eigenlijk heeft Karolien vooral heel veel geluisterd en mij af en toe een spiegel voorgehouden. Een aantal spiegelmomenten hebben mij dan ook in beweging gezet om, soms radicale, keuzes te maken. Ik kijk terug op een mooie periode met de uurtjes van bezinning. Dank je wel Karolien!’

Willem

‘De combinatie van buiten zijn en een doelgericht gesprek is mij goed bevallen. De regen trotseren, de frisse lucht inademen, het is niet statisch, en werkt echt. Licht, maar niet oppervlakkig. Je wordt er creatief van.

 

Ik heb geleerd hoe het lichter kan; nu zeg ik: het hoeft vandaag geen 10 te zijn, een 6 is ook goed, wanneer je eerder klaar bent met stress, heb je tijd voor andere dingen!

 

Hier bewaar ik een mooie herinnering en veel aanknopingspunten om mee bezig te zijn. Er is iets in gang gezet wat waardevol is en dit proces gaat door.’

– Mirjam

‘Vanaf het eerste gesprek met Karolien, gaf zij mij het gevoel dat mijn besproken zaken veilig bij haar waren. Vanwege de situatie toen, was ik erg kwetsbaar en ik heb nooit enige begrenzing of pressie van Karolien ervaren om mijzelf te uiten, zoals ik de dingen beleefde. Ik durfde alles te delen, wat er in mij omging.’

– Sandra

‘Karolien geeft je het gevoel dat ze persoonlijk betrokken is, terwijl ze de situatie toch professioneel aanpakt. Die combinatie was erg prettig om mee te werken. Ze is een warme persoonlijkheid, komt heel helder tot de kern en geeft je nieuwe inzichten, waar je weer mee aan de slag kunt.’

– Joyce

‘Gecoacht worden, al wandelend door de natuur, vond ik een heel prettige manier van werken. Daardoor was voor mij ‘de drempel’ lager om overheen te stappen. Achteraf gezien dacht ik: had ik het maar eerder gedaan. Karolien luistert goed, is rustig, flexibel en persoonlijk. Ik vond het prettig dat Karolien ook christelijk is.’

– Karin

‘Onze wandelingen over de Ginkelse heide waren heerlijk. De natuur gaf rust, ruimte en inzicht en werkte als goede metafoor om ontwikkelingen in mijzelf te zien en als beeld voor de geest te halen als geheugensteun.

 

Karolien is een zeer bekwame coach en geeft op haar eigen verfijnde en bescheiden wijze aanwijzingen en tips. Niet bescheiden in de zin van zichzelf wegcijferen; wel als het gaat om het niet opdringen van een mening. Ik had niet het gevoel met een coach te wandelen, maar met iemand die mij volledig respecteerde en subtiel aanwijzingen gaf en de situatie van meerdere kanten kon belichten.

 

God is op een heel zuivere manier aanwezig in Karolien, en er is geen christelijk sausje dat ze over je uitgiet. Ook anders-denkende mensen kan ik Karolien daarom van harte aanbevelen. Humor hoorde er óók bij en het was plezierig om te relativeren.

 

Mocht u een of meerdere gesprekken overwegen en op de drempel staan, dan zou ik u echt willen aanraden om contact met Karolien op te nemen. Ik hoop dat u dan net zo blij bent met de gesprekken, en zult genieten van de natuur, als ik!’

– Riet

‘Het was een bijzondere ervaring om met coach en supervisor wandelend in een mooie natuur de moeiten te bespreken. In de grootsheid van Gods schepping werden de problemen veel kleiner en kon ik ze relativeren. De natuur roept prachtige beelden op, die helpen om op een andere manier te kijken naar de dingen die je bezig houden.

 

Een voorbeeld daarvan voor mij is de boom, die ik eenzaam en alleen in een open veld zag staan. En zo voelde ik mij ook, vooral in de kerk. Maar nu zag ik dat de boom zich heel mooi en in balans kon ontplooien en groeien, juist omdat die niet gehinderd werd en de zon aan alle kanten zijn werk kon doen. Dit beeld troostte mij en ik zag de voordelen van het alleen staan in de kerk.

 

Een ander voorbeeld was het nemen van een beslissing, die ik al heel lang had uitgesteld. Karolien merkte dat ik diep van binnen wel wist welke beslissing ik wilde nemen, maar dat ik dat nog niet durfde. Toen stelde zij voor om bij een paaltje, dat in de verte zichtbaar was, mijn beslissing uit te spreken! En dán moet je jezelf wel serieus nemen. Dat paaltje vergeet ik dus niet meer.

 

Wandelen is ontspannen, relativeert de problemen, geeft letterlijk en figuurlijk lucht aan de zaak. In dit alles maakte de heerlijk ontspannen en vriendelijke houding van Karolien het heel makkelijk om de dingen die mij bezighielden open en eerlijk uit te spreken en dat lucht op! Al met al hebben de wandelsessies mij erg goed gedaan; het begin van méér wandelen, privé en in mijn werk als hulpverlener.’

– Wilma

‘De wandelsessies met Karolien waren erg fijn! Door samen in de natuur te lopen was het voor mij makkelijker mijn gevoelens te uiten, en met de heldere inzichten van Karolien kon ik de dingen voor mezelf weer op een rijtje krijgen. Deze manier van gecoacht te worden is erg aan te bevelen!’

– Gea

‘Voor een werk-naar-werk traject via Semfer & company ben ik ik met Karolien in aanraking gekomen. Samen hebben we een aantal wandel-coachsessies gedaan. Heel ontspannen is dit geweest, maar belangrijker, ook nuttig. Door deze ontspannen manier van samen zijn is het makkelijker om bepaalde dingen te benoemen of te begrijpen. Resultaat is een verfriste geest en een vernieuwd inzicht. Ik beveel Karolien van harte aan!’

– Warner

‘Wandelcoaching heeft mij geholpen om mezelf weer terug te vinden. Het samen wandelen met jou heeft mij geholpen. Niet tegenover elkaar zitten, maar samen oplopen. Het ene moment stevig doorlopen, doelgericht, het volgende moment bijna slenterend om alles wat naar voren is gekomen een plekje te kunnen geven, er over na te denken. Je looptempo wat zich aanpast aan het gesprek. De vragen die je stelt, je luisterende houding, de natuur: beschut in het bos, open op de heide, dit totaal maakt verschil en maakt dat er letterlijk en figuurlijk beweging is. Kortom ik heb de wandelingen als heel positief en waardevol ervaren.’

– Jannet

‘Met Karolien van der Woude een heel fijne wandelcoaching gedaan. Ze heeft me op een prettige manier inzicht gegeven in stress- en rustbeleving en hoe daarmee om te gaan. Wandelend, zij aan zij, vond ik mooie manier om, zonder je ongemakkelijk te gaan voelen, tijd te hebben om de dingen even te laten ‘zakken’. Maar genoeg vaart erin om tot goede inzichten te komen.’

– Heleen

‘Een themawandeling met Karolien doen is een hele nieuwe ervaring – verfrissend, inspirerend en rustgevend. Het bewust samen lopen in stilte geeft een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid zonder woorden. Daarnaast was er ruimte voor gesprek en reflectie. Karolien zette me stil bij mijn gedachten, gevoelens en de fysieke ervaring van stress. Door hierbij stilgezet te worden kwam ik meer in contact met wat er op dat moment in mij leefde.

 

Daarnaast kon ik dingen loslaten die ik niet meer wilde meedragen. De wandeling leverde een gevoel van ruimte en ontspanning op. Karolien heeft me geleerd op een nieuwe manier te kijken. Naar het bos en de natuur, maar ook naar mezelf. Dat kan ik nu als ik in het bos ben toepassen om sneller rust te vinden, te genieten en bij mezelf stil te staan.

 

Karolien staat op een inspirerende manier in het leven. Ze straalt levenswijsheid uit en zit vol ideeën. Ze is heel prettig gezelschap en zeer vakbewaam in de uitleg en de oefeningen tijdens de wandeling.’

– Tine

‘Karolien is een zeer deskundige psycholoog met passie voor de mens en zijn/haar ontwikkeling. Karolien is open en direct. Ze weet de context goed te analyseren en helder te verwoorden. Ze heeft veel ervaring en heeft zich de laatste jaren ook gespecialiseerd op het gebied van vitaliteit, life-work balance en loopbaancoaching. Wij werken met veel plezier met Karolien samen in diverse projecten op het gebied van loopbaancoaching.’

– Ton