Lichtvoetig op vakantie

Ga je op vakantie? Alleen, in een groep of met het gezin? Hier heb je 3 tips voor een lichtvoetige aanpak. Ook handig voor als je thuis blijft en een dagje uit gaat.

Op vakantie gaan heeft best wat voeten in de aarde, het werk afronden, de laatste was draaien, inpakken, de kinderen bezig houden, dat ene telefoontje plegen, nog nieuwe zonnebrand kopen, etcetera. Op zulke momenten ontstaat gemakkelijk stress door veel te willen doen in korte tijd. Of zelfs téveel willen doen in die korte tijd.

Voordat je op de plaats van bestemming aankomt, is dan al zoveel gepasseerd, dat je vakantie nodig hebt, omdat je op vakantie gaat…

Lichtvoetig op vakantie, hoe doe je dat?

1. Maak het eenvoudig

Stel haalbare doelen als je van doelen stellen houdt. Ga je met kinderen op reis? Zorg dat de activiteiten leuk en haalbaar zijn voor iedereen, passend bij de leeftijd. Houd er rekening mee dat het vaak anders loopt. Jij moet niets, de anderen ook niet. Hoe realistischer en eenvoudiger het doel, hoe groter de kans op vele geniet-momenten.

Haast ongemerkt worden positieve herinneringen verzameld. Doe het rustig aan voor vertrek en begin tijdig met inpakken. Geef kinderen een leuke bezigheid, terwijl je de voorbereidingen treft. Neem ruim de tijd voor dingen. Voel je je toch nog opgejaagd, ga dan bewust een extra versnelling lager.

2. Houd het ontspannen

De vakantie wordt bepaald door veel factoren, het weer, het verkeer, de mensen met wie je reist en de omgeving waar je bent. Realiseer je dat je invloed op deze factoren beperkt is. Een rustig moment uitgezocht om te gaan rijden? Er kan onvoorzien verkeersoponthoud zijn. Alles goed geregeld voor de kinderen? Ze kunnen een dwarse bui hebben.

Ontspannen omgaan met tegenslag of oponthoud, geeft een sfeer waarin vindingrijkheid en humor een kans krijgen. Go with the flow. Maak er samen wat leuks van. Mopper niet bij tegenslag of oponthoud. Laat je op elke omweg verrassen door iets nieuws.

3. Kies tevredenheid

Mogelijk heb je zo naar de vakantie uitgezien, dat je ergens meent er ook recht op te hebben. Moet de vakantie daarom goed en soepel verlopen? Dat is een verwachting en stressfactor vlak voor de start. De vakantie zien als een voorrecht, niet als een recht, geeft ruimte aan een dankbare houding.

Druk geweest en erg vermoeid? Neem tijd om bij te slapen en uit te rusten. Ga eventueel één of twee dagen later op vakantie. Met een dankbare houding ben je eerder tevreden en is er meer om van te genieten. Maak er een sport van om mooie momenten vast te leggen. Sta er even bij stil, benoem het of fotografeer het.

Nu denk je misschien: ik heb zoveel stress gehad dit jaar, deze vakantie is niet genoeg om daarvan bij te komen!

Wil je daar structureel iets aan doen, neem dan contact met me op voor een hoe-minder-ik-stress gesprek.

Een lichtvoetige vakantie, een goede zomer!

sneakers