Appels en peren …

Deze blog is speciaal geschreven voor tieners en jongeren.

Denk jij weleens: wat heeft het voor zin, waar doe ik het allemaal voor! Of dat je je gewoonweg waardeloos voelt?

Gebeurt dit soms. Geen ramp. Gebeurt dit vaak, dan is het nog geen ramp, maar wel vervelend. Je kan je daar heel ellendig van voelen. Het haalt je naar beneden en lijkt toch wel op een ramp. Gelukkig is er iets aan te doen!

Het goede nieuws is dat je van waarde bent, sterker nog dat niemand die waarde van je kan afnemen!

Die waarde zit van binnen, omdat jij jij bent. Een uniek mens met een bestemming. Jouw bestaan heeft zin, jouw leven heeft een doel. Je waarde kan niet worden aangetast. Daar mag je jezelf aan herinneren. Het bepaalt hoe je je voelt. En vervolgens ook hoe je je gedraagt.

Let jij veel op wat anderen doen? Dat is OK en hoort bij de leeftijd. Door op anderen te letten ontdek je o.a. wie je zelf bent. Je leert van iemand die een goed voorbeeld voor je is. Dat is mooi. Of dat je denkt: zó ga ik dus echt niet doen! Ook goed. Zeg maar het goede afkijken. 😉

Veel tieners en jongeren voelen zich waardeloos, omdat ze zich vergelijken met anderen. Vergelijken is namelijk kijken mét een beoordeling. Meestal negatief naar jezelf. Dat geeft minderwaardigheidsgevoelens. Vaak komt jaloezie ook nog mee. Over jaloezie een andere keer meer.

Picture 442

Mensen, net appels en peren, niet te vergelijken!

Jezelf vergelijken met anderen is bijvoorbeeld: ik ben een looser want ik ben niet zo goed in gym als de rest van de klas. Het kan bijvoorbeeld ook zijn: ik ben meer dan de rest, want ik ben de beste in wiskunde. Het tweede voorbeeld lijkt positief voor jezelf, maar is dat ook zo? Beiden zijn niet eerlijk. Waarom?

Het kan best zijn dat je ergens niet zo goed in bent, wat zegt dat dan over jou? Toch niet dat je minder waard bent? En stel dat je ergens een bijzonder talent voor hebt, dat zegt toch niet dat anderen minder waard zijn?

Mogelijk denk je: natuurlijk moet je niet vergelijken! Logisch. Toch komt het heel vaak voor. Ook in onze samenleving komt het vaak voor. Eerlijk kijken naar wat je wel en niet kan is verstandig en realistisch. Zolang je je gevoel van eigenwaarde er niet aan koppelt. En de ander ook in in zijn waarde laat.

appelsperen

Zoals je ziet is vergelijken geen handige gezonde activiteit. Het leidt de aandacht af van wie je zélf bent. Je gevoel van waarde leidt eronder. De fruitschaal is van toepassing op alle gebieden van je leven. Je uiterlijk, schoolprestaties, aantal vrienden, hoeveelheid zakgeld, omstandigheden.

Betrap je je zelf erop dat je toch aan het vergelijken bent en je daardoor ook minderwaardig voelt?

1. Stop meteen met vergelijken, maak het eerlijk.

2. Bedenk dat je waarde al vast staat, koppel het los van prestatie.

3. Richt je aandacht op iets waar jij goed in bent, zonder je meer te voelen.

4. Waardeer een ander zonder je minder te voelen.

5. Kijk naar de fruitschaal! 🙂

Kort gezegd: eerlijk kijken zonder te vergelijken!

Wil je een vraag stellen over dit thema? Mail je vraag! Wil je een volgende brief hierover ontvangen, maar heb je je nog niet eerder aangemeld. Meld je aan!