Hoe voorkom je perfectionisme bij je kind?

Heb je kinderen, werk je met kinderen? Weet je nog hoe het was om kind te zijn? Perfectionisme ontstaat in de kindertijd vanuit een emotioneel tekort. Er is te weinig aanvaarding en teveel kritiek. Op deze voedingsbodem ontstaat een patroon waarbij negatieve gedachten een belangrijke rol spelen. Hier 5 tips om perfectionisme bij je kind te voorkomen. Het gaat om hoe je je kind bemoedigt en perfectionisme ontmoedigt. Herken je perfectionisme bij jezelf? Ook dan helpen deze tips.

Tip 1 – altijd aanvaarden
Je kind onvoorwaardelijk liefde geven is hét uitgangspunt voor een goede ontwikkeling. In de kindertijd wordt de basis gelegd voor volwassen zelfaanvaarding. Zonder aanvaarding krijgt je kind het moeilijk en gaat het zich inspannen om die aanvaarding te verdienen. Dat wordt een zware klus voor je kind, een last tot in de volwassenheid. Neem daarom de tijd om te kijken naar je kind, zonder opinies over het gedrag. Zie je kind als geschenk, niet als last. Wees dankbaar voor het totaalpakket! Ook als je kind moeilijk of problematisch gedrag laat zien. Wanneer je kind zich persoonlijk aanvaard voelt, kan het beter met falen en tegenslag omgaan.

Tip 2 – corrigeer concreet
Je kind heeft opbouwende correctie nodig. Doe het met mate, niet de hele dag door. Wees concreet in begrijpelijke taal, spreek niet te kritisch, en blijf in het hier en nu. Vergelijk je kind niet met een ander kind. Vergelijken is een vorm van oordelen. Dat alleen al lijkt op straf en werkt averechts. Vergelijken is ongezond voor beide kinderen, want zowel superioriteit als inferioriteit geven voeding aan perfectionisme. Zorg ervoor dat je kind zich niet veroordeeld of persoonlijk afgewezen voelt. Prijs en bemoedig je kind! Wat voor een correctie geldt, geldt ook voor een compliment.Overdreven en algemene complimenten kunnen je kind onzeker maken. Hoe concreter hoe beter. Je kind weet dan precies waar het over gaat.

Tip 3 – hoor de boodschap
Achter elk gedrag van je kind zit een boodschap. Deze is op zich niet goed of fout, wel essentieel. Een boodschap kan van alles zijn, een vraag om uitleg, een behoefte aan bevestiging, of gewoon honger. Probeer de boodschap te ontdekken en samen te benoemen. De boodschap van je kind verstaan is een vorm van erkenning geven. Je kind voelt zich gezien en gehoord. De emotionele tank van je kind wordt hiermee gevuld. Voor de momenten dat je kind zich niet adequaat gedraagt, of dat je het zelf niet goed hebt aanpakt, zoek dan ook de achterliggende boodschap bij jezelf en je kind, en erken deze.

kind op schommel

Tip 4 – wees eerlijk
Kinderen zien in hoeverre volwassenen hun fouten erkennen en nemen dat over. Wanneer je eerlijk bent, ben je veilig en betrouwbaar. Wees eerlijk over je fouten, in het bijzonder de fouten naar je kind. Eerlijk zijn is ook een vorm van je kind erkennen, want kinderen voelen goed aan wanneer volwassenen eromheen draaien. Fouten ontkennen of wegpoetsen is niet eerlijk noch opbouwend. Dat geeft spanning. Sorry zeggen of om vergeving vragen doet recht aan je kind, bouwt jullie relatie op en leert je kind dat fouten maken mag.

Tip 5 – ontspan met een lach
Kinderen zijn experts in het spelen; zij kunnen op een natuurlijke manier ontspannen. Neem de tijd om iets leuks te doen met je kind. Lach om gekke dingen, doe gekke dingen. Door te spelen met je kind, krijg je een andere kijk op het leven. Je zit minder in je hoofd en kan de volwassen verplichtingen beter relativeren. Geef humor een kans; dat zal spanningen verminderen. De tijd die je besteed mét je kind, heeft veel meer impact, dan de tijd die je besteed vóór je kind. Het werkt verbindend en herstellend. Goed voor je kind, goed voor jou, goed voor jullie!

Er is hier wel meer over te vertellen; mooi voor een workshop in een groep of individuele wandeling. Herken je jezelf in het verhaal en zou je hier iets mee willen doen? Wanneer ik een workshop geef over dit onderwerp, zou je dan deelnemen? Laat het me weten als je er animó voor hebt. Dank je wel.

Deze tekst komt uit één van mijn nieuwsbrieven. Interesse? Meld je kosteloos aan!