Vergeven doet lichter leven

Een 70 jarige vrouw met veel verdriet komt bij mij. Hier noem ik haar Marianne. Ze vertelt: ‘Er is pijn in mijn leven waar ik maar last van blijf houden; ik wil de pijnlijke gebeurtenissen achter me laten’. Regelmatig voelt ze zich overweldigd door boosheid en verdriet en dat wil ze niet. ‘Hoe ga ik hier mee om en kom ik er wel doorheen?’, vraagt ze.

Onze gesprekken gaan hierover. We kijken naar haar levensloop en we komen uit bij verschillende pijnpunten. Het verdriet in haar huwelijk wordt versterkt door eenzaamheid uit de kindertijd. Marianne heeft te maken gehad met afwijzing en ontrouw.

Ze laat een vrolijke kant en een strenge kant zien. Met die strenge kant maakt ze het vooral zichzelf heel moeilijk…

De gesprekken ondersteunen Marianne in haar proces van voelen, rouwen, mild worden naar zichzelf en positief communiceren met haar man. Ze laat gevoelens van verlies toe, vindt ruimte om deze te erkennen en huilt daarover. Haar gevoel voor humor maakt het allemaal wat lichter. We lachen ook regelmatig.

Wanneer ze zichzelf streng en negatief beoordeelt, gaan we na waar dat vandaan komt en of die evaluaties reëel zijn. We hebben het vaak over haar zelfbeeld en zelfaanvaarding. En ook hoe je vervolgens weerbaar kan zijn met jezelf en de mensen om je heen. Eén van die zelfevaluaties waar we aan werken, is het gedrag van anderen negatief en persoonlijk opvatten.

Marianne gelooft dat haar leven niet beheerst hoeft te worden door pijn.

Ze vraagt mij om hulp en hoopt ook op God’s hulp. Ze wil de mensen die haar pijn hebben gedaan, vergeven. Dit wil ze doen, omdat ze zelf op God’s vergeving rekent en vrij wil zijn van het verleden. Het is een moeilijk proces door intense gevoelens van onrecht en boosheid.

Op een gegeven moment komen de volgende woorden op tafel: ‘Zeg niet, ik zal het kwaad vergelden, wacht op God, Hij zal je helpen’.

Die woorden geven rust en ruimte aan Marianne. Er komt een nieuwe dimensie in haar leven. Het aangedane kwaad en het wachten op rechtspraak van de ander, komen minder op de voorgrond te staan. De focus komt op de hulp van God. Niet meer oordeel over het kwade maar het goede van genade. De weg van vergeving …

Marianne vertelt dat ze thuis het verdriet toelaat en tijd neemt om daarbij stil te staan. Ze is minder streng en ongeduldig met zichzelf. Er komt ook rust en acceptatie in de relatie met haar man. Wanneer ze samen zijn, kan ze er echt van genieten.

Marianne ontdekt ook dat bepaalde verwachtingen aan haar man in wezen onvervulde verlangens van haarzelf zijn. En dat een verlangen kennen van jezelf, lichter is dan de ander iets opleggen. Haar stemming is minder somber. Het is nog weleens moeilijk, toch gaat het beter dan eerst.

Het leven is lichter geworden!

Nu zegt Marianne: ‘Het was een diepe weg, de genade van God aan mij en de zekerheid van zijn onvoorwaardelijke liefde, hebben mij uithoudingsvermogen gegeven om verder te gaan.’

De woorden ‘Zeg niet, ik zal het kwaad vergelden, wacht op God, Hij zal je helpen’ komen uit het bijbelboek Spreuken van Salomo.

Marianne betekent bitter en genade. Haar leven was bitter, maar ze heeft vergeving gevonden en gegeven.

Wandel licht!

2 thoughts on “Vergeven doet lichter leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s