Wandel je gezond

Heb je regelmatig stress, voel je je moe, ben je somber, of burn-out? Heb je hart- en vaatziekte, diabetes, of overgewicht? Ga dan niet alleen naar de dokter, maar vooral ook naar buiten. De natuur in!

Lopen, wandelen, ook stevig doorlopen, zelfs slenteren, hebben een langdurig positief effect, waar we doorgaans maar half weet van hebben.

Wat gebeurt er bij wandelen? Het stresshormoon cortisol neemt af, de algehele stofwisseling neemt toe. De bloeddruk neemt af, de feel good neurotransmitter serotonine neemt toe. Overgewicht neemt af, positieve gedachten nemen toe.

Maar er gebeurt méér! Uit onderzoek blijkt dat in de natuur wandelen creativiteit en probleemoplossend vermogen vergroot. De groene tinten en rustgevende patronen hebben rustgevend effect op ons brein. Daardoor wordt relativeren makkelijker en kom je sneller op nieuwe gedachten.

‘Wanneer ik buiten ben in de natuur, lijkt het net alsof mijn problemen kleiner worden, ook ikzelf word wat minder belangrijk en voel me onderdeel van een groter geheel’.

wandelend paar

‘Wanneer ik wandel met mijn partner voelen we ons verbonden, het praten over lastige onderwerpen gaat gemakkelijker’.

Samen wandelen of alleen wandelen? Beiden zijn aan te bevelen. Beiden worden ervaren als verkwikkend en herstellend. Alleen wandelen voelt voor veel mensen als time-out, een noodzaak om gedachten op een rij te krijgen, zichzelf hervinden of als pelgrimage. Samen wandelen wordt vaak ervaren als een plezierige manier van samen zijn, het uitstapje onder handbereik en gelegenheid om ontspannen te kunnen praten.

Het loont om tijd door te brengen in de natuur, want je gaat met veel meer naar huis dan het je kost! 🙂 Dus curatief én preventief lopen doet je goed! De tijd die je eraan besteed is het dubbel en dwars waard. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kun je als minimale onderhoudsdosis zien.

‘Voor mij persoonlijk is wandelen in de natuur ook thuiskomen …’

Het seizoen, elk seizoen, nodigt uit om naar buiten te gaan! Ervaar de schoonheid en rijkdom in de de natuur, voel de rust en ruimte, zie de kleuren en processen, adem bewust de frisse lucht in, vind nieuwe zin en inspiratie!

 

4 thoughts on “Wandel je gezond

Reacties zijn gesloten.