Work-life balance en burn-out

Burn-out raakt steeds meer mensen. Het is mogelijk al volksziekte nummer 1. Maar is het ook een ziekte die je zomaar overkomt? Burn-out overkomt je niet zomaar. Burn-out kent vele oorzaken. Een belangrijke oorzaak is teveel met werk bezig zijn. Dat kan zijn vanuit een werkopvatting, een identiteitsbeleving, een stress hantering strategie …

Het zijn de persoonlijke opvattingen meer dan omstandigheden die aanjagen tot teveel van het één of teveel van alles en dat brengt uitputting ...

Waarom ben je teveel met werk bezig?  Wat betekent dat? Daar kun je invloed op uitoefenen, want daar ben je zelf bij. Voordat je de uitputting nabij bent zijn allerlei signalen en symptomen gepasseerd. Persoonlijke stressklachten, gezondheidsproblemen, signalen op de werkvloer en last but not least: signalen van het thuisfront. Waar werk je teveel opslokt, gaat privé eronder lijden.

Een partner die jou ziet veranderen in een prikkelbaar en somber mens, kinderen die jou verliezen, en minder onderlinge betrokkenheid in het gezin.

Hoe is balans tussen werk en privé bij jou? Hoe houd je die balans? Stress is niet het probleem. Het stemt tot nadenken en evalueren. Een belangrijke sleutel om dit goed te evalueren is luisteren naar de mensen die dichtbij staan. Je partner en gezin zien vaak haarfijn wat er gaande is. Ze leggen de vinger op de zere plek. Dit kun je negeren, ontwijken en bagatelliseren, maar dan keert het zich een keer tegen je.

Luister je naar de mensen die om je geven? Zij willen immers een gezonde work-life balance mét jou erbij!

Dat kan confronterende en moeizame momenten geven, maar hoeft geen probleem te zijn. Stress zet je immers aan tot nadenken. Burn-out kun je voorkomen. Luister naar je eigen signalen én die uit je omgeving en maak gezonde keuzes!

Heb je last van stress of burn-out? Neem contact met me op voor een consult.

1519